Βρώσιμος Χρυσός σε Νιφάδες χρυσού 23,75 καρατίων,
Πολυάριθμοι Ιταλοί και διεθνείς σεφ έχουν ενσωματώσει βρώσιμο χρυσό στις δημιουργίες τους. Διάσημα πρόσωπα της γαστρονομικής αριστείας Made in Italy, όπως ο Massimo Bottura και ο Carlo Cracco , έχουν παρουσιάσει πιάτα με μια χρυσή πινελιά στις γευσιγνωσίες τους. Διεθνώς, ο Gordon Ramsay και ο Alain Ducasse είναι μόνο μερικά από τα εξέχοντα ονόματα που έχουν παίξει με τη λάμψη και την υφή του χρυσού στα πιάτα τους.
Η χρήση φύλλων χρυσού στη μαγειρική επιτρέπεται από το νόμο, εφόσον τηρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες παράμετροι καθαρότητας. Ο χρυσός μπορεί να καταναλωθεί επειδή είναι χρωστική τροφίμων που ταξινομείται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ακρωνύμιο E175.
Ο βρώσιμος χρυσός, είναι καθαρός χρυσός (23 ή 24 καρατίων) που μετατρέπεται σε λεπτά φύλλα ή σκόνη, και χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς στο μαγείρεμα και την αρτοποιία. Δεν έχει γεύση και δεν απορροφάται από τον οργανισμό, γεγονός που τον καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.
Ο βρώσιμος βρώσιμος χρυσός χρησιμοποιείται σε πολύ λεπτά φύλλα, σκόνες ή φύλλα και χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων και παρασκευασμάτων: όχι μόνο σε εστιατόρια με αστέρια, αλλά και σε αρτοσκευάσματα, σοκολάτες, κοκτέιλ, ακόμη και σε ορισμένες εκδοχές street food, σε κρέατα, ζυμαρικά, σούσι και ποτά. Η γοητεία του έγκειται κυρίως στην οπτική του πτυχή και τον συμβολισμό του: αντιπροσωπεύει την πολυτέλεια, την αριστεία και την αίσθηση αποκλειστικότητας.